Hur sätter man fast ett huvud?

När huvudet behöver sättas fast ser det lite annorlunda ut än när man stelopererar på bara halsryggen. 
Redan uppe vid kota C1-C2 krävs normalt dom vassaste kirurgerna för att operera medans ryggkirurger utan föregående erfarenheter i hjärnans närliggande strukturer oftare kan utbildas att operera längre ner på halsryggen. 
Du vill inte ha din tandläkare kring hjärnan eller hur? 
Och heller inte en kirurg som inte har enorm erfarenhet och skicklighet att operera i eller på skallen. 
Ändå ser man ibland patienter som fått skruvar i såväl ryggmärg som hjärna och då var det inte riktigt rätt kirurg att operera.... 

Man fäster översta delen av materialet på skallen och följer ryggkotorna så långt det behövs, ganska vanligt är att man har en atlantoaxial instabilitet eller subluxation innan skallen "lossnade", en av orsakerna kanske skulle kunna vara är att man lätt blir muskelsvag av AAI och en obehandlad sådan leder till att man inte orkar kompensera lite dåliga ligament, men det är bara min teori. 

Man måste få skallen i exakt rätt vinkel och höjd så att man varken sträcker på hjärnstammen eller orsakar kompression och det är SVÅRT.
Det är tekniskt svårt, det innebär risker med arbete kring hjärnstammen och, det kan faktiskt orsaka följder som behöver åtgärdas. 
Halsvenernas utrymme förändras och har man otur så har en halsven kanske anpassat sig till felställningen i nacken och blir klämd när nacken rättas till. 

Att steloperera ett område orsakar alltid extra belastning på närmaste kotan nedanför så om den är instabil eller har en dålig disk.... Kan man behöva utöka fusionen. 
Men tyvärr är de flesta saker ofta bättre än en ledsen hjärnstam... 


Här en C0-2 fusion utförd i Barcelona. 
Om CCI, AAI och symtomen kan ni läsa mer här! (massa bra info från Dr Gilete) 

Det har tidigare gjorts ett större experiment i Sverige för att utvärdera operationerna men det avbröts efter många dödsfall och svåra skador med slutsatsen att operationen var dödlig. Vilket den inte alls är om den görs rätt men visst har det hänt liksom det oturligt nog gör med andra svåra operationer. 
Alla operationer är riskfyllda så man måste ju veta exakt varför man gör ett sådant ingrepp innan man funderar på att lägga sig under skruvarna. 
Jag har jobbat med patientutbildning några år, och det här är hyfsat nytt område som jag hoppades alls behöva krångla med men nu blev läget lite akut för nåt år sen att försöka få helhetsbilden i dom som kunde relateras till tillstånden vi jobbar med. 
AKUT för min egen del också men det vi jobbar mest med är utbildningen inför dom frågorna, ska man verkligen låta sig opereras måste man veta exakt varför. 
För instabilitet är inte automatiskt operationsbehov men påverkar den andra saker gäller det absolut överväga nyttan och om man måste åtgärda andra saker samtidigt. 

Dock skulle ingen överväga att åka utomlands och göra den om dödsfall vore vanliga, vi har koll på det.... 

Jag har kikat lite på utförda operationer under nämnda studiens gång i Sveriges "experimentella forskningsoperationer" och de liknar inte riktigt de som normalt görs hos utbildade AAI/CCI kirurger. (Milt sagt.) 





Min första tanke tyvärr var vem glömde hela verktygslådan i nacken och sydde ihop. 

Vi får vara glada att experimentet avslutades men hoppas ändå att kirurger börjar intressera sig för att lära sig på rätt sätt - och så menar jag förstås för patienternas skull.